Bölüm Hakkında
Eğitime Başlangıç
Ekim 2020
Program Kodu
ELEK (İÖ)
ÖSYM Program Kodu
202351448 (Tam Burslu)
202352013 (%50 Burslu)
Yerleşke
Yetenek Sınavı
Yok
Toplam Kontenjan
Eğitim Süresi
2 Yıl
Ücretler
24,900₺ (Yıl)
Yerleşme Koşulları (YKS)
3.Zorunlu hazırlık sınıfı dahil (İsteğe bağlı hazırlık sınıfları hariç) olmak üzere verilecek olan burslarda, Burslu: öğrenim ücretinin tamamını; %50 İndirimli: öğrenim ücretinin yarısını ve %25 İndirimli: öğrenim ücretinin dörtte birini kapsamakta olup, öğrenciler öğrenim ücretinin geri kalan kısmını ödeyeceklerdir. Burslu/İndirimli programlarda burslar/indirimler, hazırlık sınıfında bir yıl ve programın normal öğretim süresi kadar (öğrenimine ve derslere devam etmesi şartıyla) devam ederek bu sürenin sonuna kadar kesilmez. Burslu/İndirimli programlarda burslar/indirimler karşılıksız olup öğrencinin öğrenimine devam etmeyerek programdan ayrılması durumunda ayrılan öğrencilerden bursluluk/indirim oranına göre ayrıca öğrenim ücreti istenemez. İlgili yükseköğretim kurumu tarafından bu süreden daha fazla burslu/indirimli öğrenim görme imkanı verilebilir. Yükseköğretim kurumları, kendi öğrencisi veya başka üniversitenin öğrencisi olup ayrılanların veya ilişiği kesilen/ilişiğini kesenler ile bir yükseköğretim programından mezun olanların, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli programlara yerleşmeleri halinde yükseköğretim kurumunun kendi mevzuatı doğrultusunda sadece ücretli veya diğer indirimli statülerde kayıt yapabilmesine izin verebilir; Üniversite, bu durumda olanların sadece ücretli veya diğer indirimli programlara kayıtlarını yapma hakkını saklı tutar.
19.Öğrencilerin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile vakıf üniversiteleri arasında imzalanan mutabakat metni ile ilgili bu kılavuzun ileri sayfalarında yer alan duyuruyu incelemesinde yarar görülmektedir.
46.İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dâhil değildir.
60.Yükseköğretim kurumu Mütevelli Heyeti/Yönetim Kurulu tarafından verilen indirim ve imkanlar (öğrenim ücreti muafiyeti, burs, para, yurt, yemek vb.), öğretim ücretini ödeme koşulları, taksitli veya peşin ödeme imkanları, diğer ücretler, sonraki yıllarda ücretlerde yapılacak artışlar, burslu programlara ilişkin ayrıca verilecek burs süreleri ile eğitim öğretime ilişkin diğer hususlar, ilgili yükseköğretim kurumunun internet sayfasından öğrencilere duyurulacaktır. Ücretler, ödeme yöntemleri, öğrenim ücretindeki olası artışlar her yıl, kayıtlı öğrenciler için de TEFE-TÜFE oranları da dikkate alınarak Mütevelli Heyetinin/Yönetim Kurulunun uygun göreceği oranda yeniden belirlenebilir. Bazı yükseköğretim kurumları, kendi öğrencisi veya başka üniversitenin öğrencisi olup ayrılanların veya ilişiği kesilen/ilişiğini kesenler ile bir yükseköğretim programından mezun olanların, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli programlara yerleşmeleri halinde yükseköğretim kurumunun kendi mevzuatı doğrultusunda sadece ücretli veya diğer indirimli statülerde kayıt yapabilmesine izin verebilir; Üniversite, bu durumda olanların sadece ücretli veya diğer indirimli programlara kayıtlarını yapma hakkını saklı tutar. Bu durumda olanların tercihlerini yapmadan önce ilgili üniversiteden ayrıntılı bilgi almaları gerekmektedir. Adayların tercihlerini yapmadan önce üniversitelerin internet sayfasındaki bilgileri dikkatlice inceleyerek tercihlerini yapmaları gerekmektedir.
215.İstanbul Arel Üniversitesi’nde eğitim ücrete tabidir. 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında Yönetim Bilişim Sistemleri, Gazetecilik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi programlarında 36.900-TL, Türk Dili ve Edebiyatı, Havacılık Yönetimi, Biyomedikal Mühendisliği, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik, Sosyal Hizmet, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Moda ve Tekstil Tasarımı 37.900-TL, Mütercim- Tercümanlık, Sosyoloji, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Finans, Görsel İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Sinema ve Televizyon, Yeni Medya ve İletişim, Endüstri Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Bankacılık ve Finans, Çizgi Film ve Animasyon, Grafik Tasarım 39.900-TL, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İç Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mimarlık 42.900- TL, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Psikoloji, Bilgisayar Mühendisliği 45.900-TL’dir. Önlisans programlarında örgün ve ikinci öğretim program ücretleri Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon, İş Sağlığı ve Güvenliği, Moda Tasarımı, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri 19.900-TL, Ağız ve Diş Sağlığı, Aşçılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Basım ve Yayın Teknolojileri, Çocuk Gelişimi, Dış Ticaret, Diş Protez Teknolojisi, Elektrik, Elektronik Teknolojisi, Grafik Tasarım, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İnsan Kaynakları Yönetimi, İnşaat Teknolojisi, İşletme Yönetimi, Lojistik, Makine, Mekatronik, Mimari Restorasyon, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Turist Rehberliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Uçak Teknolojisi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik 24.900-TL, Adalet, Anestezi, Fizyoterapi, İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, tüm öğrenimi İngilizce Hazırlık Sınıfı ve program öğrenim ücreti 27.900-TL’dir. Bu ücretlere %8 KDV dahildir. Ayrıntılı bilgiyi Üniversitenin web sitesinden edininiz.
Yerleşme Koşulları (YKS)
Eğitim ve Öğretim
Sanayileşmenin artışıyla yaygınlaşan elektrik kullanımı, elektrik konusunda eğitimli insan gücü açığını ortaya çıkarmıştır. Arel Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı da sektöre nitelikli elektrik teknikerleri yetiştirmek için kurulmuştur. Teknik hizmet ve destek üreten ara insan gücüne yönelik bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan programda, elektriğin üretimi, iletimi ve dağıtımı, fabrika bakım ve kontrolünün yapılması, elektrikli makine ve motorların çalışma sistemleri, elektrik tesislerinin projelendirilmesi, elektrikle çalışan tüm sistemlerin tanıtımı, çalıştırılması, arızalarının bulunması gibi konularda sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde alanlarında uzmanlaşmış elemanlar yetiştirmeyi hedef almıştır.
Elektrik teknikeri unvanı taşıyacak öğrencinin meslek tanımı, rolü, teknik becerileri ve davranış şekilleri göz önüne alınmış, yeterlilik çizgileri belirlenerek gelişen teknolojiye uygunluğu ve piyasaya geçerliliğinin yanı sıra orta öğretimden ön lisans eğitimine geçiş, ön lisans eğitiminden lisans eğitimine geçişte uyumluluk göz önüne alınarak eğitim programı hazırlanmıştır. AREL Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda öğrencinin iş hayatına kendini daha iyi hazırlayabilmesi ve okul ile endüstri arasında güçlü bir ilişkinin kurulması gerekliliğinden hareketle, her eğitim yılı sonunda 15 günlük endüstriye dayalı öğrenim (staj) öngörülmüştür. Öğrencinin bu derslerden azami fayda sağlayabilmesi için kendisini motive ederek kendi öğreniminden büyük ölçüde sorumlu olması amaçlanmaktadır. Öğrencilerin ders çalışma, kendilerini yönetme, gözlem ve karar verme becerileri, problemi tanımlama deney ve tecrübe ile kavranan teoriyi tatbik ederek problemi çözme hususlarında alıştırma yapmaları sağlanmıştır.
Mezunlarımız elektrik teknikeri unvanını almaktadırlar. Meslek elemanları kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, bağımsız olarak da çalışabilmektedirler. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Devlet Su İşleri, Makine Kimya Enstitüsü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarla, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler. Ayrıca bölgemizin sanayi bölgesi olması nedeniyle birçok özel işletmede istihdam imkanı bulunmaktadır.
"Elektrik"
önlisans programını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş
sınavında başarılı oldukları takdirde; Elektrik Mühendisliği, Bilgisayar ve
Kontrol Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Endüstriyel
Teknoloji Öğretmenliği, Fizik, Meteoroloji Mühendisliği, Telekomünikasyon
Mühendisliği, Uçak, Elektrik-Elektronik, Elektrik Öğretmenliği,
Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Enerji Öğretmenliği, Elektronik Mühendisliği,
Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektronik ve
Haberleşme Öğretmenliği, Havacılık Elektrik ve Elektroniği lisans programlarına
dikey geçiş yapabilirler.
Puan ve Kontenjanlar
-
- Program Kodu
- Burs Tipi
- Kontenjan (2020)
- En Küçük Puan
- En Küçük Başarı Sırası
- Ücret Hesaplama
-
- Program Kodu 202351448
- Burs Tipi Burslu
- Kontenjan (2020) 5
- En Küçük Puan 290.281
- En Küçük Başarı Sırası 475.542
- Program Kodu 202352013
- Burs Tipi %50 Burslu
- Kontenjan (2020) 30
- En Küçük Puan 208.364
- En Küçük Başarı Sırası 1.446.5
3.Zorunlu hazırlık sınıfı dahil (İsteğe bağlı hazırlık sınıfları hariç) olmak üzere verilecek olan burslarda, Burslu: öğrenim ücretinin tamamını; %50 İndirimli: öğrenim ücretinin yarısını ve %25 İndirimli: öğrenim ücretinin dörtte birini kapsamakta olup, öğrenciler öğrenim ücretinin geri kalan kısmını ödeyeceklerdir. Burslu/İndirimli programlarda burslar/indirimler, hazırlık sınıfında bir yıl ve programın normal öğretim süresi kadar (öğrenimine ve derslere devam etmesi şartıyla) devam ederek bu sürenin sonuna kadar kesilmez. Burslu/İndirimli programlarda burslar/indirimler karşılıksız olup öğrencinin öğrenimine devam etmeyerek programdan ayrılması durumunda ayrılan öğrencilerden bursluluk/indirim oranına göre ayrıca öğrenim ücreti istenemez. İlgili yükseköğretim kurumu tarafından bu süreden daha fazla burslu/indirimli öğrenim görme imkanı verilebilir. Yükseköğretim kurumları, kendi öğrencisi veya başka üniversitenin öğrencisi olup ayrılanların veya ilişiği kesilen/ilişiğini kesenler ile bir yükseköğretim programından mezun olanların, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli programlara yerleşmeleri halinde yükseköğretim kurumunun kendi mevzuatı doğrultusunda sadece ücretli veya diğer indirimli statülerde kayıt yapabilmesine izin verebilir; Üniversite, bu durumda olanların sadece ücretli veya diğer indirimli programlara kayıtlarını yapma hakkını saklı tutar.
19.Öğrencilerin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile vakıf üniversiteleri arasında imzalanan mutabakat metni ile ilgili bu kılavuzun ileri sayfalarında yer alan duyuruyu incelemesinde yarar görülmektedir.
46.İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dâhil değildir.
60.Yükseköğretim kurumu Mütevelli Heyeti/Yönetim Kurulu tarafından verilen indirim ve imkanlar (öğrenim ücreti muafiyeti, burs, para, yurt, yemek vb.), öğretim ücretini ödeme koşulları, taksitli veya peşin ödeme imkanları, diğer ücretler, sonraki yıllarda ücretlerde yapılacak artışlar, burslu programlara ilişkin ayrıca verilecek burs süreleri ile eğitim öğretime ilişkin diğer hususlar, ilgili yükseköğretim kurumunun internet sayfasından öğrencilere duyurulacaktır. Ücretler, ödeme yöntemleri, öğrenim ücretindeki olası artışlar her yıl, kayıtlı öğrenciler için de TEFE-TÜFE oranları da dikkate alınarak Mütevelli Heyetinin/Yönetim Kurulunun uygun göreceği oranda yeniden belirlenebilir. Bazı yükseköğretim kurumları, kendi öğrencisi veya başka üniversitenin öğrencisi olup ayrılanların veya ilişiği kesilen/ilişiğini kesenler ile bir yükseköğretim programından mezun olanların, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli programlara yerleşmeleri halinde yükseköğretim kurumunun kendi mevzuatı doğrultusunda sadece ücretli veya diğer indirimli statülerde kayıt yapabilmesine izin verebilir; Üniversite, bu durumda olanların sadece ücretli veya diğer indirimli programlara kayıtlarını yapma hakkını saklı tutar. Bu durumda olanların tercihlerini yapmadan önce ilgili üniversiteden ayrıntılı bilgi almaları gerekmektedir. Adayların tercihlerini yapmadan önce üniversitelerin internet sayfasındaki bilgileri dikkatlice inceleyerek tercihlerini yapmaları gerekmektedir.
215.İstanbul Arel Üniversitesi’nde eğitim ücrete tabidir. 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında Yönetim Bilişim Sistemleri, Gazetecilik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi programlarında 36.900-TL, Türk Dili ve Edebiyatı, Havacılık Yönetimi, Biyomedikal Mühendisliği, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik, Sosyal Hizmet, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Moda ve Tekstil Tasarımı 37.900-TL, Mütercim- Tercümanlık, Sosyoloji, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Finans, Görsel İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Sinema ve Televizyon, Yeni Medya ve İletişim, Endüstri Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Bankacılık ve Finans, Çizgi Film ve Animasyon, Grafik Tasarım 39.900-TL, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İç Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mimarlık 42.900- TL, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Psikoloji, Bilgisayar Mühendisliği 45.900-TL’dir. Önlisans programlarında örgün ve ikinci öğretim program ücretleri Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon, İş Sağlığı ve Güvenliği, Moda Tasarımı, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri 19.900-TL, Ağız ve Diş Sağlığı, Aşçılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Basım ve Yayın Teknolojileri, Çocuk Gelişimi, Dış Ticaret, Diş Protez Teknolojisi, Elektrik, Elektronik Teknolojisi, Grafik Tasarım, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İnsan Kaynakları Yönetimi, İnşaat Teknolojisi, İşletme Yönetimi, Lojistik, Makine, Mekatronik, Mimari Restorasyon, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Turist Rehberliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Uçak Teknolojisi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik 24.900-TL, Adalet, Anestezi, Fizyoterapi, İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, tüm öğrenimi İngilizce Hazırlık Sınıfı ve program öğrenim ücreti 27.900-TL’dir. Bu ücretlere %8 KDV dahildir. Ayrıntılı bilgiyi Üniversitenin web sitesinden edininiz.
Kariyer Olanakları

Üniversitemiz
bünyesinde hizmet veren Kariyer Merkezi sayesinde kariyerin ilk adımı olan staj
konusunda anlaşmalı firmalar tarafından istihdam sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz Türk Hava Yolları, Mercedes
Benz, BEDAŞ gibi kurumsal firma ve
kamusal alanlarda staj yapabilmektedirler. Staj sürecinden sonra firmalara
yerleşim oran
Elektrik ve Elektronik Teknolojisi programından
mezun olan öğrenciler ve akademik kadro arasında dinamik bir haberleşme ağı bulunmaktadır.
Bu sayede çalışma hayatlarında karşılaştıkları teknik sorunlara da destek
verilmektedir.
Elektrik
Elektrik
Burslar ve İndirimler
Kütüphane - Bilgi Merkezi

Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2007 yılında Sefaköy Yerleşkesi’nde kurulmuştur. 2009 yılında Kemal GÖZÜKARA Yerleşkesi’nin faaliyete geçmesiyle Merkez Kütüphane, 1.192 m2 alanda hizmet vermeye başlamıştır. Sefaköy Yerleşkesi’nde yer alan kütüphane hizmetleri de bu tarihten itibaren Sefaköy Şube Kütüphanesi adıyla 620 m2 kapalı alanda faaliyetlerini sürdürmektedir.
2019 yılında üniversitemiz Kemal Gözükara Yerleşkesi’nde yer alan merkez kütüphanede hizmetlerin 24 saat sürdürülebilmesi amacıyla 66 m2 alana sahip aynı anda 36 kişinin faydalanabileceği bir okuma salonu oluşturulmuştur.