Bölüm Hakkında
Eğitime Başlangıç
Ekim 2020
Program Kodu
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
ÖSYM Program Kodu
202390214(Tam Burslu)
202390215(%50 Burslu)
-(Ücretli)
Yerleşke
Yetenek Sınavı
-
Toplam Kontenjan
Eğitim Süresi
4 Yıl
Ücretler
37,900₺ (Yıl)
Yerleşme Koşulları (YKS)
3.Zorunlu hazırlık sınıfı dahil (İsteğe bağlı hazırlık sınıfları hariç) olmak üzere verilecek olan burslarda, Burslu: öğrenim ücretinin tamamını; %50 İndirimli: öğrenim ücretinin yarısını ve %25 İndirimli: öğrenim ücretinin dörtte birini kapsamakta olup, öğrenciler öğrenim ücretinin geri kalan kısmını ödeyeceklerdir. Burslu/İndirimli programlarda burslar/indirimler, hazırlık sınıfında bir yıl ve programın normal öğretim süresi kadar (öğrenimine ve derslere devam etmesi şartıyla) devam ederek bu sürenin sonuna kadar kesilmez. Burslu/İndirimli programlarda burslar/indirimler karşılıksız olup öğrencinin öğrenimine devam etmeyerek programdan ayrılması durumunda ayrılan öğrencilerden bursluluk/indirim oranına göre ayrıca öğrenim ücreti istenemez. İlgili yükseköğretim kurumu tarafından bu süreden daha fazla burslu/indirimli öğrenim görme imkanı verilebilir. Yükseköğretim kurumları, kendi öğrencisi veya başka üniversitenin öğrencisi olup ayrılanların veya ilişiği kesilen/ilişiğini kesenler ile bir yükseköğretim programından mezun olanların, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli programlara yerleşmeleri halinde yükseköğretim kurumunun kendi mevzuatı doğrultusunda sadece ücretli veya diğer indirimli statülerde kayıt yapabilmesine izin verebilir; Üniversite, bu durumda olanların sadece ücretli veya diğer indirimli programlara kayıtlarını yapma hakkını saklı tutar.
19.Öğrencilerin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile vakıf üniversiteleri arasında imzalanan mutabakat metni ile ilgili bu kılavuzun ileri sayfalarında yer alan duyuruyu incelemesinde yarar görülmektedir.
46.İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dâhil değildir.
60.Yükseköğretim kurumu Mütevelli Heyeti/Yönetim Kurulu tarafından
verilen indirim ve imkanlar (öğrenim ücreti muafiyeti, burs, para, yurt, yemek
vb.), öğretim ücretini ödeme koşulları, taksitli veya peşin ödeme imkanları,
diğer ücretler, sonraki yıllarda ücretlerde yapılacak artışlar, burslu
programlara ilişkin ayrıca verilecek burs süreleri ile eğitim öğretime ilişkin
diğer hususlar, ilgili yükseköğretim kurumunun internet sayfasından öğrencilere
duyurulacaktır. Ücretler, ödeme yöntemleri, öğrenim ücretindeki olası artışlar
her yıl, kayıtlı öğrenciler için de TEFE-TÜFE oranları da dikkate alınarak Mütevelli
Heyetinin/Yönetim Kurulunun uygun göreceği
oranda yeniden belirlenebilir. Bazı yükseköğretim
kurumları, kendi öğrencisi veya başka üniversitenin
öğrencisi olup ayrılanların veya ilişiği
kesilen/ilişiğini kesenler ile bir yükseköğretim
programından mezun olanların, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli
programlara yerleşmeleri halinde yükseköğretim kurumunun kendi mevzuatı
doğrultusunda sadece ücretli veya diğer indirimli statülerde kayıt
yapabilmesine izin verebilir; Üniversite, bu durumda olanların sadece ücretli
veya diğer indirimli programlara kayıtlarını yapma
hakkını saklı tutar. Bu durumda olanların
tercihlerini yapmadan önce ilgili üniversiteden
ayrıntılı bilgi almaları gerekmektedir. Adayların
tercihlerini yapmadan önce üniversitelerin internet sayfasındaki bilgileri
dikkatlice inceleyerek tercihlerini yapmaları gerekmektedir.
215.İstanbul Arel Üniversitesi’nde eğitim
ücrete tabidir. 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında
Yönetim Bilişim Sistemleri, Gazetecilik,
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi programlarında 36.900-TL,
Türk Dili ve Edebiyatı, Havacılık Yönetimi, Biyomedikal Mühendisliği, Çocuk
Gelişimi, Hemşirelik, Sosyal Hizmet, Muhasebe ve
Finans Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak
Sanatları, Moda ve Tekstil Tasarımı
37.900-TL, Mütercim- Tercümanlık, Sosyoloji, İşletme, Siyaset Bilimi ve
Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Finans, Görsel
İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Sinema ve Televizyon, Yeni
Medya ve İletişim, Endüstri Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Bankacılık ve
Finans, Çizgi Film ve Animasyon, Grafik Tasarım 39.900-TL, Elektrik-Elektronik
Mühendisliği, İç Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mimarlık
42.900- TL, Moleküler Biyoloji ve Genetik,
Psikoloji, Bilgisayar Mühendisliği 45.900-TL’dir.
Önlisans programlarında örgün ve ikinci
öğretim program ücretleri Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Destekli
Tasarım ve Animasyon, İş Sağlığı ve Güvenliği, Moda Tasarımı, Sivil Hava
Ulaştırma İşletmeciliği, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri 19.900-TL, Ağız ve
Diş Sağlığı, Aşçılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Basım ve Yayın Teknolojileri,
Çocuk Gelişimi, Dış Ticaret, Diş Protez Teknolojisi,
Elektrik, Elektronik Teknolojisi, Grafik Tasarım,
Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İnsan
Kaynakları Yönetimi, İnşaat Teknolojisi, İşletme
Yönetimi, Lojistik, Makine, Mekatronik, Mimari
Restorasyon, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları,
Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Sağlık Kurumları
İşletmeciliği, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Turist Rehberliği, Turizm ve
Otel İşletmeciliği, Uçak Teknolojisi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik
24.900-TL, Adalet, Anestezi, Fizyoterapi, İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme
Teknikleri, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, tüm öğrenimi İngilizce Hazırlık
Sınıfı ve program öğrenim ücreti 27.900-TL’dir. Bu ücretlere %8 KDV dahildir.
Ayrıntılı bilgiyi Üniversitenin web sitesinden edininiz.
Yerleşme Koşulları (YKS)
Eğitim ve Öğretim
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak temel amacımız Türk Mutfağına olduğu kadar Dünya mutfaklarına da hâkim, mutfak sanatlarını ve gastronomi trendlerini takip ederek uygulayan, yaratıcılık ve uygulama yönünü güncel teknolojiler ve gelişmiş kalite anlayışı ile harmanlamış ve işletmecilik yetenekleri gelişmiş gerek ulusal gerekse uluslararası gastronomi sektörüne yönetici şefler yetiştirmektir.
Arel Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Bölümünden mezun olan öğrencilerimizin yemek pişirebilen şefler olmalarının yanı sıra gıdaların duyusal ve karakteristik özelliklerini bilen, yemek pişirmenin tüm ilkelerine ve sanatına hakim, yemeği tasarım ve estetikle birleştirerek başarı ile sunabilen, disiplinli ve sorumluluk sahibi, sektöründeki yenilikleri takip eden, değişime ve gelişime açık, liderlik vasfına sahip ve iletişim becerisi kuvvetli yönetici şefler olmalarını hedeflemekteyiz.
Bilim ve sanattan oluşan multidisipliner bir alan olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm müfredatında bulunan gerek teorik gerekse uygulamalı dersler ile gastronomi kültürüne tamamen hakim Gıda ve Yeme-İçme sektörünü tanıyan, şef olduğu kadar işletme bilgisine de sahip, geleceği öngörebilen kültürel, teknolojik, sanatsal ve yaratıcı yönü gelişmiş yönetici şefleri yetiştirmeyi amaçlamaktayız.
Sektörde etkin kişiler ile birlikte hazırladığımız müfredatımızda oluşturduğumuz sistematik alt yapı ile eğitimlerinin %60’ı uygulamalar ile geçiren öğrencilerimizin uygulama yönü güçlü, ilgi alanlarına göre seçebildikleri dersleri ile istedikleri alanda yoğunlaşmış, yaratıcılığı gelişmiş, sektöre gerek şef gerekse işletmeci pozisyonunda hâkim olabilen bireyler olmaları hedeflenmekteyiz.
Bu hedefler doğrultusunda sektörün ihtiyaçları da göz önüne alınarak verdiğimiz sektör-akademi işbirliği odaklı eğitim ile mezunlarımızın ihtiyaca tam uygun donanımda olmaları önceliğimizdir.
Eğitim
Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans eğitimi 4 yıllık bir bölüp olup eğitim dili Türkçedir. Bununla beraber bölüm ders müfredatında İngilizce ve Mesleki İngilizce dersleri de bulunmaktadır. Bölüm ders müfredatında bulunan İngilizce dersler ile uluslararası gelişmeleri ve yayınları takip ederek kendini geliştirebilen, mesleklerinin gerektirdiği İngilizce terminolojiye sahip şefler yetiştirilmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans eğitiminde öğrencilere Gıda Güvenliği, Gıda Mevzuatı, Mutfak Hijyeni, Beslenme İlkeleri, İş Etiği, Temel İş Sağlığı ve Güvenliği, Bilgi Teknolojileri gibi mesleklerini tamamlayıcı dersler verilmektedir. Bölüm ders müfredatında Gastronomi Turizmi, Gastronomide Trendler, Servis ve Sunum Teknikleri, Menü Yönetimi ve Planlama, Hazır Yemek Teknolojisi, İçecek Kültürü ve daha pek çok alanları ile ilgili teorik dersler bulunmaktadır. Öğrencilerin mesleklerinde yönetici özelliklerini geliştirebilmek için bölüm müfredatına İşletme Yönetimi, Pazarlama, Girişimcilik, Kalite ve Yönetim Sistemleri gibi dersler de eklenmiştir.
Yukarıda bahsedilen teorik derslerin yanı sıra öğrencilerimizin gerekli pratik ve uygulama becerilerini geliştirmek için ders müfredatının %60’ı uygulamalı derslerden oluşmaktadır. Mezun olmadan önce programda eğitim alan her öğrencinin Türk Mutfağı, Dünya Mutfakları, Sıcak ve Soğuk Mutfaklar, Unlu Mamuller, Pastacılık gibi temel alanlarda uygulama dersleri almaları zorunlu tutulmuş olup, ilgi alanlarına göre yönelebilecekleri seçmeli dersler ile kendilerine özel müfredat oluşturmaları da sağlanmıştır.
Ders müfredatı planlanırken sistematik yaklaşım gözetilmiş ve eğitimin ilk yılında öğrencilerin teorik alt yapıları hazırlanarak 2. sınıftan itibaren her sene artan sürelerde uygulamaya ağırlık verilmiş, özellikle son 2 yılının neredeyse tamamının uygulama ve pratiğe dayalı olması sağlanmıştır.
Ders müfredatına eklenen mesleki alan ve yetkinlik geliştirme seçmeli dersleri ile öğrencilerimizin ilgi duydukları alanda kendilerini daha fazla geliştirebilmelerine de olanak sağlanmıştır.
Staj İmkânları:
Bölümümüzde teorik derslerin yanı sıra yoğun bir uygulama ders içeriği de mevcuttur. Okulda edinecekleri teorik ve pratiğin yanı sıra öğrencilerimiz programdan mezun olmadan önce 30 iş günü mesleki yaz stajlarını tamamlamak zorundadır. Öğrencilerimiz yapacakları stajları sayesinde iş alanlarını tanımakta, iş yerlerindeki faaliyetleri öğrenmekte, aldıkları eğitimi sektörde uygulayarak geliştirme imkânına sahip olmakta ve iş hayatına mezun olmadan adapte olabilme fırsatı yakalamaktadır.
Bölümümüzün zorunlu yaz staj yerinin bulunması konusunda ArelKariyer sistemi öğrencilerimize gereken tüm desteği sağlamaktadır. Zorunlu staj süresi dışında öğrencilerimizi isteğe bağlı çalışmalarına da gereken destek verilmekte ve bu şekilde daha mezun olmadan sektörde yer edinmeleri sağlanmaktadır.
Çalışma Alanları:
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden mezun olanlar gastronom unvanını alarak kendi işletmelerini açabilecekleri gibi yiyecek-içecek sektörünün her alanında faaliyet gösterebilmektedirler. Gastronomlar özel sektörün restoran ve otellerin mutfaklarında, yemek fabrikalarında (Catering), deniz, hava ve demir yolu şirketlerinde ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde aşçı, şef, yönetici şef, yönetici veya işletmeci olarak çalışabilmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı mezunları yiyecek ve içecek sektörünün her alanında çalışabilmelerinin yanı sıra, mesleğin yan dalı olarak menü danışmanlığı, yemek eleştirmenliği, blog yazarlığı, yemek fotoğrafçılığı ya da televizyon programcılığı gibi farklı alanlarda da kendilerine yer bulabilirler.
Mezunlarımız aşçılık okullarında veya mutfak akademilerinde eğitmen şeflik yapabilecekleri gibi yüksek lisans ve doktora eğitimlerini de tamamlayarak akademik ve bilimsel anlamda da çalışmalarda bulunabilirler.
Puan ve Kontenjanlar
3.Zorunlu hazırlık sınıfı dahil (İsteğe bağlı hazırlık sınıfları hariç) olmak üzere verilecek olan burslarda, Burslu: öğrenim ücretinin tamamını; %50 İndirimli: öğrenim ücretinin yarısını ve %25 İndirimli: öğrenim ücretinin dörtte birini kapsamakta olup, öğrenciler öğrenim ücretinin geri kalan kısmını ödeyeceklerdir. Burslu/İndirimli programlarda burslar/indirimler, hazırlık sınıfında bir yıl ve programın normal öğretim süresi kadar (öğrenimine ve derslere devam etmesi şartıyla) devam ederek bu sürenin sonuna kadar kesilmez. Burslu/İndirimli programlarda burslar/indirimler karşılıksız olup öğrencinin öğrenimine devam etmeyerek programdan ayrılması durumunda ayrılan öğrencilerden bursluluk/indirim oranına göre ayrıca öğrenim ücreti istenemez. İlgili yükseköğretim kurumu tarafından bu süreden daha fazla burslu/indirimli öğrenim görme imkanı verilebilir. Yükseköğretim kurumları, kendi öğrencisi veya başka üniversitenin öğrencisi olup ayrılanların veya ilişiği kesilen/ilişiğini kesenler ile bir yükseköğretim programından mezun olanların, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli programlara yerleşmeleri halinde yükseköğretim kurumunun kendi mevzuatı doğrultusunda sadece ücretli veya diğer indirimli statülerde kayıt yapabilmesine izin verebilir; Üniversite, bu durumda olanların sadece ücretli veya diğer indirimli programlara kayıtlarını yapma hakkını saklı tutar.
19.Öğrencilerin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile vakıf üniversiteleri arasında imzalanan mutabakat metni ile ilgili bu kılavuzun ileri sayfalarında yer alan duyuruyu incelemesinde yarar görülmektedir.
46.İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dâhil değildir.
60.Yükseköğretim kurumu Mütevelli Heyeti/Yönetim Kurulu tarafından
verilen indirim ve imkanlar (öğrenim ücreti muafiyeti, burs, para, yurt, yemek
vb.), öğretim ücretini ödeme koşulları, taksitli veya peşin ödeme imkanları,
diğer ücretler, sonraki yıllarda ücretlerde yapılacak artışlar, burslu
programlara ilişkin ayrıca verilecek burs süreleri ile eğitim öğretime ilişkin
diğer hususlar, ilgili yükseköğretim kurumunun internet sayfasından öğrencilere
duyurulacaktır. Ücretler, ödeme yöntemleri, öğrenim ücretindeki olası artışlar
her yıl, kayıtlı öğrenciler için de TEFE-TÜFE oranları da dikkate alınarak Mütevelli
Heyetinin/Yönetim Kurulunun uygun göreceği
oranda yeniden belirlenebilir. Bazı yükseköğretim
kurumları, kendi öğrencisi veya başka üniversitenin
öğrencisi olup ayrılanların veya ilişiği
kesilen/ilişiğini kesenler ile bir yükseköğretim
programından mezun olanların, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli
programlara yerleşmeleri halinde yükseköğretim kurumunun kendi mevzuatı
doğrultusunda sadece ücretli veya diğer indirimli statülerde kayıt
yapabilmesine izin verebilir; Üniversite, bu durumda olanların sadece ücretli
veya diğer indirimli programlara kayıtlarını yapma
hakkını saklı tutar. Bu durumda olanların
tercihlerini yapmadan önce ilgili üniversiteden
ayrıntılı bilgi almaları gerekmektedir. Adayların
tercihlerini yapmadan önce üniversitelerin internet sayfasındaki bilgileri
dikkatlice inceleyerek tercihlerini yapmaları gerekmektedir.
215.İstanbul Arel Üniversitesi’nde eğitim
ücrete tabidir. 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında
Yönetim Bilişim Sistemleri, Gazetecilik,
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi programlarında 36.900-TL,
Türk Dili ve Edebiyatı, Havacılık Yönetimi, Biyomedikal Mühendisliği, Çocuk
Gelişimi, Hemşirelik, Sosyal Hizmet, Muhasebe ve
Finans Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak
Sanatları, Moda ve Tekstil Tasarımı
37.900-TL, Mütercim- Tercümanlık, Sosyoloji, İşletme, Siyaset Bilimi ve
Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Finans, Görsel
İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Sinema ve Televizyon, Yeni
Medya ve İletişim, Endüstri Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Bankacılık ve
Finans, Çizgi Film ve Animasyon, Grafik Tasarım 39.900-TL, Elektrik-Elektronik
Mühendisliği, İç Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mimarlık
42.900- TL, Moleküler Biyoloji ve Genetik,
Psikoloji, Bilgisayar Mühendisliği 45.900-TL’dir.
Önlisans programlarında örgün ve ikinci
öğretim program ücretleri Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Destekli
Tasarım ve Animasyon, İş Sağlığı ve Güvenliği, Moda Tasarımı, Sivil Hava
Ulaştırma İşletmeciliği, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri 19.900-TL, Ağız ve
Diş Sağlığı, Aşçılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Basım ve Yayın Teknolojileri,
Çocuk Gelişimi, Dış Ticaret, Diş Protez Teknolojisi,
Elektrik, Elektronik Teknolojisi, Grafik Tasarım,
Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İnsan
Kaynakları Yönetimi, İnşaat Teknolojisi, İşletme
Yönetimi, Lojistik, Makine, Mekatronik, Mimari
Restorasyon, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları,
Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Sağlık Kurumları
İşletmeciliği, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Turist Rehberliği, Turizm ve
Otel İşletmeciliği, Uçak Teknolojisi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik
24.900-TL, Adalet, Anestezi, Fizyoterapi, İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme
Teknikleri, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, tüm öğrenimi İngilizce Hazırlık
Sınıfı ve program öğrenim ücreti 27.900-TL’dir. Bu ücretlere %8 KDV dahildir.
Ayrıntılı bilgiyi Üniversitenin web sitesinden edininiz.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Burslar ve İndirimler
Kütüphane - Bilgi Merkezi

Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2007 yılında Sefaköy Yerleşkesi’nde kurulmuştur. 2009 yılında Kemal GÖZÜKARA Yerleşkesi’nin faaliyete geçmesiyle Merkez Kütüphane, 1.192 m2 alanda hizmet vermeye başlamıştır. Sefaköy Yerleşkesi’nde yer alan kütüphane hizmetleri de bu tarihten itibaren Sefaköy Şube Kütüphanesi adıyla 620 m2 kapalı alanda faaliyetlerini sürdürmektedir.
2019 yılında üniversitemiz Kemal Gözükara Yerleşkesi’nde yer alan merkez kütüphanede hizmetlerin 24 saat sürdürülebilmesi amacıyla 66 m2 alana sahip aynı anda 36 kişinin faydalanabileceği bir okuma salonu oluşturulmuştur.