İnsan Faktörleri ve Ölçümleme Araştırma ve Eğitim Laboratuvarı

İnsan Faktörleri ve Ölçümleme Laboratuvarı, Endüstri Mühendisliği Bölümünde okutulmakta olan İnsan Faktörleri ve Ergonomi ile İş Analizi ve Tasarımı dersleri başta olmak üzere, Mühendisler için İstatistik, İstatistiksel Kalite Kontrol, Sistem Analizi ve Simülasyon ile Risk Analizi derslerinin içeriklerini desteklemek ve bu bağlamda çeşitli lisans ve lisansüstü proje araştırmaları yürütmek amacı ile kurulmuştur.

İnsan faktörleri konusunda gerekli eğitimin verilmesini sağlayan bu laboratuvar, iş istasyonlarının oluşturulmasının yanı sıra çevre, zaman ve ergonomik ölçümlerin yapılmasına olanak sağlanmaktadır. Laboratuvarda bulunan El Becerisi Test Düzeneği, Çivileme Tahtası, Oluklu Çivileme Tahtası, Parmak Becerisi Test Düzeneği ve El Hüneri Test Aletleri ile zaman etütleri yapılabilmekte ve öğrencilerin derslerde öğrendikleri bilgileri pekiştirmek amacı ile çeşitli laboratuvar çalışmaları gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca laboratuvar sıcaklık, nem, hava akışı, ışık şiddeti, gürültü düzeyi, zaman, ağırlık, güç, iç hava kalitesi (Karbonmonoksit-CO, Karbondioksit-CO2, Azot Dioksit-NO2, Kükürt Dioksit-SO2, Formaldehit-CH2,O), malzeme titreşimi gibi çevresel faktörleri ölçme ve test etme ekipmanlarıyla donatılmıştır. Bu donanımlar ile yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sırasında edinilen deneyimler, başta iş tasarımı olmak üzere, çalışma ortamı tasarımı ve ergonomik işyeri düzenlemesi konularına da ışık tutmaktadır. Öğrenciler zaman etütleri için gerekli ölçümleri yapmayı ve çeşitli çevre koşulları aletlerini kullanmayı bu laboratuvar sayesinde öğrenme imkanı bulmaktadırlar.