Isı Transferi ve Akışkanlar Mekaniği Laboratuvarı

Isı Transferi ve Akışkanlar Mekaniği Laboratuvarı, Makine Mühendisliği Bölümünde okutulmakta olan Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği I ve II, Bitirme Projesi, Makine Projesi gibi derslerin içeriğinde işlenen konuları pekiştirmek, bu konuların pratik hayatta işleyişini gözlemlemek ve yapılan araştırma çalışmaları ile lisans ve lisansüstü düzeyde projelere katkı sağlamak amacı ile kurulmuştur.

Isı transferi ve akışkanlar mekaniği konularında verilen gerekli temel eğitimin uygulamasının yapıldığı bu laboratuvar, mühendislik malzemelerinin özelliklerinin ısı transferi analizi çerçevesinde belirlenmesi ve bir güç sistemi ile entegre kullanılan akışkanların oluşturduğu akışkan güç sistemlerin incelenmesine olanak sağlamaktadır.

Laboratuvar, Lineer ve Radyal Isı Transferi Test Düzeneği ve test düzeneğinin mevcudundaki ekipmanlar kullanılarak ayarlanabilen sıcaklık, debi, güç değerleri altında farklı mühendislik malzemelerinin ısı iletim kabiliyetinin incelenebileceği şekilde donatılmıştır.

Laboratuvarda bulunan pnömatik test düzeneği ise istenilen koşullarda şartlandırılmış havanın akışkan olarak kullanıldığı, iş elemanı olarak çift etkili ve tek etkili silindirlerin kullanıldığı ve belirli valf-kontrol ekipmanları yardımıyla farklı devre sistemlerinin oluşturulabildiği bir güç sistemini ortaya çıkarabilecek şekilde donatılmıştır.

Laboratuvar çalışmaları ile yapılan, ölçüm, tasarım ve incelemeler sayesinde öğrenciler derslerde öğrendikleri bilgileri pekiştirmekte, öğrenim gördükleri sürede araştırma ve projeler yürütebilmekte, mühendislik hayatlarında karşılaşacakları problemlere daha kısa sürede analitik olarak çözüm getirebilme yeteneği kazanmaktadırlar.