Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

İstanbul Arel Üniversitesi Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi; toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, etnik köken, engellilik, din, mezhep ve ruh sağlığı gibi alanlarda her türlü ayrımcılığa karşı çalışmalar yürütmek amacıyla kurulmuştur. Bu amaçla merkez bünyesinde toplumsal farkındalığı arttırmaya yönelik faaliyetlerin yanı sıra önyargı ve ayrımcılığı önlemeye ilişkin çalışmalar da yapılmaktadır. Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi; sivil toplum kuruluşları, belediyeler, okullar ve üniversiteler gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde faaliyetler ve projeler yürütmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bir üniversite kurumu olarak merkezin yürüttüğü faaliyetler arasında bilimsel etkinlikler düzenlemek ve akademik yayınlar üretmek de bulunmaktadır. Belirtilen amaçlar doğrultusunda Merkez 3 temel çalışma birimine ayrılmıştır. Bu birimler aşağıdaki gibidir:

1.  Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Çalışmaları Birimi; toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli önyargı ve ayrımcılığa karşı farkındalık yaratmayı ve bu ayrımcılıkları önlemeyi hedefleyen çalışma ve projeler yürütür. Birim bu amaçla; ilgili konularda eğitim, atölye, seminer, film gösterimi ve sempozyum gibi çeşitli etkinlikler düzenlemekte, akademik bilgi birikimini arttırmak amacıyla araştırmalar yapmakta, raporlar yayınlamakta ve arşiv oluşturmaktadır.
  2.  Ayrımcılık Çalışmaları Birimi; önyargı ve ayrımcılığın temel dinamiklerinin anlaşılması ve mevcut ayrımcılık biçimlerine karşı toplumsal duyarlılığın arttırılması amacıyla araştırma, proje, eğitim, atölye, seminer ve sempozyum gibi çeşitli etkinlikler düzenler. Birim, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle ortaklaşa eğitim ve projeler gerçekleştirmektedir.
  3.  Toplum Ruh Sağlığı Çalışmaları Birimi; ruh sağlığı alanındaki insan hakları ihlalleri ve ayrımcılık biçimlerini belirlemeyi ve ruh sağlığı alanındaki çalışanlarda bu konularda farkındalık yaratacak eğitimler ve seminerler vermeyi amaçlar. Buna ek olarak, toplum temelli bir ruh sağlığı anlayışı geliştirme amacıyla araştırma ve uygulama çalışmaları gerçekleştirir.

Detaylı bilgi için;

areltcm.arel.edu.tr