İstanbul Arel Üniversitesi, 18 Mayıs 2007 yılında 5656 sayılı yasanın ek 76 maddesi ile Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kuruldu. Üniversitemizin Mütevelli Heyet Başkanlığını Özgür GÖZÜKARA, Rektörlüğünü Prof. Dr. Ersin GÖSE, yürütmektedir.
İstanbul Arel Üniversitesi 2012 yılında tıp fakültesi kurma çalışmalarına başlamış ve üniversitenin 06.03.2012 tarih ve 20.12-04 no’lu senato toplantısında tıp fakültesi kurulmasının uygun görüldüğüne dair karar alınarak mütevelli heyetine sunulmuştur.
İstanbul Arel Üniversitesi 06.03.2012 tarih ve 20.12-02 sayılı Kemal GÖZÜKARA başkanlığındaki toplantıda senatonun tıp fakültesi kurulma kararı mütevelli tarafından uygun görülmüş ve onay alınmak üzere Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığına arz edilmiştir.
İstanbul Arel Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kurulması, Millî Eğitim Bakanlığı’nın teklifleri üzerine, 28.03.1983 tarihli ve 2809 sayılı kanunun ek 30. maddesine göre bakanlar kurulunca 14.03.2016 tarihinde kararlaştırılmış, 2016-8700 sayılı Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’nin 8.4.2016 tarih ve 29678 sayılı nüshasında yayınlanmıştır.
Bahçelievler Memorial Hastanesi işbirliği ile faaliyetini sürdüren İstanbul Arel Üniversitesi Tıp Fakültesinin Kurucu Dekanlığına, 22.04.2016 tarihinde Prof. Dr. Enver DURAN atanmıştır. Arel Tıp Fakültesi 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak eğitime başlamıştır. İstanbul Arel Üniversitesi Tıp Fakültesinin Dekanlığına 28.04.2021 tarihide atanan Prof. Dr. Mustafa Cem UZAL görev süresinin dolması nedeniyle 28.04.2024 tarihinde görevden ayrılmıştır. Prof. Dr. Meryem ÇAM 29.04.2024 tarihinde Tıp Fakültesi Dekanlığına vekâleten atanmıştır.
6 Yıl
Cevizlibağ Sağlık
Yerleşkesi
Türkçe
İnsanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Tıp Fakültesi diploması alan bir kimse pratisyen hekim ünvanını taşır. Pratisyen hekimler uzmanlık sınavlarında başarılı oldukları takdirde seçtikleri alanlarda uzmanlaşabilirler. Sağlık alanında eğitim veren Tıp Fakülteleri aşağıda belirtilen bilim dallarını içerisinde barındırır. Bunlar Cerrahi Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri, Temel Tıp Bilimleri olarak sınıflandırılır.
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü; Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, Göğüs Cerrahisi, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Tıbbi Patoloji ve Üroloji Anabilim Dalları ile bunların içinde yer alan bilim dallarını içerir.
Dahili Tıp Bilimleri Bölümleri; Acil Tıp, Adli Tıp, Aile Hekimliği, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Enfeksiyon Hastalıkları, Tıbbi Farmakoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Göğüs Hastalıkları, Halk Sağlığı, İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Nöroloji, Nükleer Tıp, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji, Spor Hekimliği, Tıbbi Genetik Anabilim Dalları ile bunların içinde yer alan bilim dallarını içerir.
Temel Tıp Bilimleri, hekimin yaşamı boyunca uğraşacağı insan bedeninin normal yapısını öğretmeyi hedefleyen dersleri kapsar. Bu dersler, Anatomi, Biyofizik, Biyoistatistik, Tıbbi Biyokimya, Tıp Tarihi ve Etik, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıp Eğitimi, Tıbbi Biyoloji, Parazitoloji, İmmünoloji Anabilim Dalları ile bunların içinde yer alan bilim dallarını içerir. Bunlardan Anatomi ve Histoloji-Embriyoloji insan vücudunun morfolojik yapısını öğretirken; Fizyoloji ve Biyofizik vücudumuzun fonksiyonel mekanizmalarını, Tıbbi Biyokimya bedenimizin kimyasal yapısını, Tıbbi Biyoloji hücrelerin yapı ve moleküler mekanizmalarını konu edinir. Tıbbi Mikrobiyoloji bedenimizde yer alan bakteri ve virüsler yanında, hastalık oluşturan diğer mikroorganizmaları öğretir.
Tıp Fakültesinden mezun olan ve pratisyen hekim ünvanını kazanan bir kişi, yabancı dil sınavından yeterli puanı alması durumunda TUS sınavına girmeye hak kazanır ve istediği branşı seçer. Pratisyen hekimler ise devlet kurumlarında ve özel kuruluşlarda çalışabilirler.
Pratisyen hekimliğin yanında üniversitede akademisyen olarak çalışabilir. Bunun için yeterli yabancı dil bilgisi ile yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamak gerekir. Temel bilimler ve klinik bilimler alanında akademisyenlik yapabilen Tıp Fakültesi mezunları, yayınladıkları makale, yaptıkları projelerle mesleklerinde ilerleme sağlayabilirler.
Doktorların kendilerine ait muayenehane açma hakkı da bulunmaktadır. Bu şekilde muayenehane açan doktorlar serbest bir şekilde çalışabilirler. Tıp Fakültesi mezunları aile hekimliği görevinde de bulunabilirler.
Hekimlik Tıp Fakültesinden mezun olmakla başlar ve her alanda kendini yenileme süreciyle ömür boyu devam eder.
Program | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puanı |
Taban Başarı Sırası |
Tıp (Burslu) |
SAY | 7 | 494,33394 | 22.307 |
Tıp (%50 Burslu) |
SAY | 40 | - | - |
Tıp (Ücretli) |
SAY | 2 | - | - |