Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki çalışmalar 1953 yılında DNA modelinin çözülmesiyle önem kazanmış, 1980’li yıllarda gelişen teknoloji ve uygulamalarla ve 2000’li yıllarda insan genomunun tüm dizisini çıkaran “İnsan Genom Projesi” ile de hız kazanmıştır.
Moleküler biyolojinin araştırma alanı çok geniş olup, bunlardan bazıları nadir görülen kalıtsal hastalıklar, günümüzde pek çok insanı etkileyen kanser, nörodejenerasyon ve diyabet gibi karmaşık hastalıkların moleküler patolojisinin aydınlatılması, farmakogenetik tedavide kişisel tedavi ve gen terapi yöntemlerinin geliştirilmesi, canlı gelişiminin incelenmesi, bakteri ve mayaların biyoteknolojide kullanımı, sistem biyolojisi ile biyolojik sistemlerin anlaşılması, biyoinformatik yöntemler ile türlerin genetik yapılarının analizi olarak sıralanabilir.
İstanbul Arel Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, gelişen dünyamızda tıp, tarım ve endüstri gibi farklı sektörlerde her geçen gün daha da ihtiyaç duyulan moleküler biyoloji ve genetik alanında güncel kuramsal ve uygulamaya dayalı bilgiye ve güçlü entelektüel yetkinliğe sahip, nitelikli, sorunları çözmede ve yenilikler oluşturmada deneyimli, bağımsız çalışabilen, evrensel etik değerleri benimsemiş ve uluslararası düzeyde yetkin uzman elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bu amaçla, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü modern eğitimi ve bilimsel araştırmalarıyla alanında öncü olmayı hedeflerken, lisans öğrencilerine hücre biyolojisi, moleküler biyoloji, genetik, biyokimya, biyoinformatik konularında tecrübeli ve nitelikli eğitim kadrosu ile ileri düzeyde eğitim vermektedir.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün eğitim süresi 4 yıl olup, eğitim dili İngilizcedir. Öğrenciler müfredat dâhilinde yer alan laboratuvar dersleri ile moleküler biyoloji ve genetiğe ait edindikleri kuramsal bilgileri donanımlı ve güçlü altyapısı olan laboratuvarlarımızda uygulamaya dönüştürebileceklerdir.
Öğrenciler ayrıca, lisans eğitimleri boyunca aldıkları bu laboratuvar eğitimi yanında, zorunlu staj uygulaması ile de kuramsal bilgilerini sahada uygulama ve geliştirme fırsatı yakalayacaklardır. Buna ek olarak, zorunlu staj uygulamaları mezuniyet sonrasında öğrencilerin kariyer planlamalarına ve iş bulmalarına destek vermektedir.